İçindekiler
Kulak Burun Boğaz
Kulak Burun Boğaz Cerrahi ve Tedavi Operayonları

Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığının nedenleri çocuklarda ve erişkinlerde farklıdır. Çocuklarda en önemli neden Adenoid Vegetasyon (Geniz eti) dur. Çocuklardaki burun tıkanıklığı nedenlerinin % 95 i budur, geri kalan % 5 lik bölüm ise alerjiye bağlı burun eti büyüklükleri ve çok nadiren de olsa burun kemik eğriliğidir. Erişkinlerde ise en önemli neden Septum Deviasyonu dediğimiz burun kemik eğriliğidir.
- Burun kemiğinde kayma (Deviasyon) olması
- Alt burun etlerinin (konka) büyümesi
- Burun çatısında daralma(valv daralması)
- Geniz eti büyümesi
- Yaygın burun içi polipleri
KULAK BURUN BOĞAZ da 1. ve en önemli madde BURUN AÇIK OLMALIDIR.
Burun solunumu tam değilse hastanın baş boyun bölgesiyle ilgili bütün şikayetleri teferruattır. Burun açılmadan hastanın şikayetlerini çözmeye çalışmak gereksiz ve anlamsızdır. Burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır. Burnumuzu bir ana kavşak gibi düşünelim eğer ki ana kavşakta bir tıkanıklık olursa bütün tali yollarda tıkanma veya aksama olacağı kaçınılmazdır. Dolayısıyla ana kavşakta ki problem çözülmez ise diğer tıkanıklık ve aksamalarda çözülemez. Yani burnumuzda ki bu tıkanıklığı açmazsak bir süre sonra mutlaka kulak, boğaz ve sinüs problemleri gelişecektir çünkü diğer bölümlerin normal çalışabilmesi için aldığımız havanın önce burundan geçerek burundaki hücreler aracılığıyla temizlenmesi, ısıtılması, nemlendirilmesi gerekmektedir. Eğer ki hava burun dışı yollardan yani ağzımızdan nemlenmeden ısıtılmadan ve temizlenmeden vücudumuza girerse aşağıdaki problemlere neden olmaktadır.
İlk olarak hava temizlenmeden boğazımızla temas edeceği için kronik faranjit gelişir. Burun tıkanıklığı hastalarının doktora başvurma nedenlerinin en başında sık sık gıcık öksürüğü, boğazda yanma ve ağrı şikayetleri gelir. İkinci olarak kulak şikayetleri başlar, kulağımızın havalanması ve işlevini görmesi için burundan giren havanın östaki kanalı aracığıyla orta kulağa gelmesi gerekmektedir, eğer burnumuz tıkalıysa orta kulağa hava girişi azalınca belli bir süre sonra mutlaka, kulakta dolgunluk ve işitme azlığı gibi problemler ortaya çıkar. Son olarak da sinüslerin normal havalanması için burundan yeterli havanın girmesi gerekmektedir, eğer burundan yeterli hava girmez ise zaman içerisinde sinüs havalanması ve drenajı bozulur sinüzit ve başağrısı ve postnazal akıntı gibi şikayetler başlar.
Kısacası burun tıkanıklığı olan hasta:
- Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır; Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve kronikleşen farenjit gelişir.
- Horlama ve uyku bozuklukları gelişir. İnsanlar bu konuyu çok ciddiye almasa da düzensiz nefes alma konforsuz uykuya neden olur. Burun tıkanıklığı sebebiyle ağızdan aldığımız her nefes, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çünkü sadece burnumuz, soluduğumuz havayı akciğerlere ulaştırmadan önce temizleyip vücuda uygun hale getiriyor
- Akciğer ve Kalp problemlerini ağırlaştırır.
- Sabahları ağız kuruluğu gelişir.
- Cinsel fonksiyon bozuklukları olur.
- Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur. Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınırlar.
- Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.
- Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olabilir.
Burun tıkanıklığı olan hastalara ilaç tedavileri ile bir yarar sağlanamadığı takdirde ameliyat gerekir.
Burun tıkanıklığı ciddi bir sağlık problemidir, mutlaka tedavi edilmelidir.
İşte yukarıda saydığımız nedenler gerekçesiyle burundan tam % 100 oranında hava almak çok çok önemlidir. Birçok kişinin burun tıkanıklığı doğuştan geldiği için kişiler normal nefes almayı böyle zannederler ve doktora başvurmazlar, diğer şikayetleri ortaya çıkınca doktora başvururlar.
Bazı kişilerde geçici olarak çözüm olabilir ama asıl çözüm nedene yönelik operasyonlardır. Operasyon olmak istemeyen ya da tıbbi nedenlerden dolayı opere edilemeyen kişilerde sorunu geçici olarak çözebilir.
Burun Tıkanıklığı problemi için ne gibi işlemler önerilir?
Çözüm önerileri nedene göre değişir. Örneğin neden deviasyon ise septoplasti önerilir, neden concha veya polip ise conchaplasti, polipektomi önerilir. Çocuklarda ise en önemli neden olan Adenoid vegetasyonun çözümü ise geniz eti alınmasıdır.
Horlama
Burnumuzdan akciğerlere kadar olan hava yolunda tıkanma yapan hastalıklar horlama nedenidir. Çocuklarda sıklıkla büyük bademcik ve geniz etleri, alerjik hastalıklara neden olmaktadır. Erişkinlerde ise kilo, burun tıkanıklıkları, yumuşak damak ve küçük dil uzaması ve dil kökünün büyümesi, reflü, alerjik hastalıklar neden olmaktadır.
Horlama da tedavi yöntemi zaman zaman kişilere göre değişiklik göstermektedir. En başta kilo verilmesi gerekmektedir. Eğer hastamızda horlama nedeni burun eti ve burun kemiği ise son derece ağrısız acısız kısa bir operasyon ile burun nefes yolları açılır ve horlama önlenir. Eğer problem ağız veya boğaz hava akımında ise yumuşak damak ve küçük dil ameliyatları lokal anestezi altında yapılmaktadır ancak iyileşmesi biraz daha ağrılı bir süreçtir. Büyük dil çene ameliyatları ise genel anestezi altında ameliyatı gerekir ve iyileşme birkaç haftayı alabilir.
Horlama obstruktif uyku apne sendromu dediğimiz uykuda nefes kesilmesi hastalığının en sık belirtisidir. Horlamada kısmi hava yolu daralması apnede ise hava yolunun tamamen kesilmesi vardır. Hipopne dediğimiz tidal volumunun(tek seferde içimize çektiğimiz hava miktarı) yüzde 50 azalması apne kadar tehlikeli bulunmuştur ve hastalık şiddeti apne hipopne endeksi sekline tarif edilir. Apne endeksi 5 den fazla ise yani saatte 5 den fazla apne ve hipopne durumu var ise tedavi edilmesi gerekir. Sonuç olarak horlama kolayca es geçilecek bir hastalık değildir derhal önlem ve tedavi gerektiren bir hastalıktır.
Horlama apne hastalığının en sık belirtisi olduğu için horlama tedavisi için apne hastalığına neden olan hastalıkları tedavi etmek gerekir. Bazen apne olmadan da horlama olabilir ancak sık değildir ve tedavisi gerekir. Horlayan ve apnesi olan kişilerde uyku çatısı bozulmuştur. Sağlıklı kişileri bir gece uykuda REM dediğimiz rüya fazına girmesi gerekir. Apneli kişiler sıklıkla REM fazına geçemeden uyanırlar hemen uykuya dalar ve tekrar uyanırlar REM uykusuna yine geçemeden uyanarak sabaha kadar tekrar tekrar bu şekilde devam eder. Bu nedenle kişi kesinlikle kaliteli uyku uyuyamaz. Sabah yorgun kalkma, baş ağrısı, dikkat azalması, boyun çevresi terleme ve gündüz şekerlemesi dediğimiz uyku halleri sık görülür. Özetle kaliteli bir uyku tüm vücudumuzu ve yaşam kalitemizi direkt etkilemektedir. Kaliteli uyku için horlama tedavisi kesinlikle şarttır.
Horlama tedavisi uykuda ölümcül sonuçlara yol açar mı?
Horlama ve apneli hastalarda inme, kalp krizi gibi ani ölüm nedenleri çok daha sıklıkla görülmektedir. Yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, dolaşım bozukukları, metabolik sendromlar, şeker hastalığı, reflü, faranjit, larenjit ve akciğer hastalıkları daha sık görülür.
Horlama ameliyatı sonrası dikkat etmemiz gereken unsurlar?
Horlama ameliyatından sonra bademcik ameliyatı gibi sıcak ve katı yiyeceklerden 3-5 gün sakınılır. Ameliyat sonra bademcik ameliyatı tedavi listesi gibi ziyaretçilerimize verilmektedir.

Sinüzit
Sinüzit sinüs dediğimiz yüz kemikleri içerisinde bulunan boşlukların enfeksiyonudur. Normalde sinüsler günde 1 litreye yakın salgıyı buruna boşaltırlar ve üst hava yolunun nemlendirmesine neden olur. Normal salgıları buruna boşalması engellendiğinde enfeksiyon oluşur. Genellikle altta alerji, burun et ve kemiklerin eğrilikleri ve yapısal bozuklukları vardır
Sinüzit tedavisi nedenine göre değişir. Alerji var ise tedavi edilmeli. Yapısal bozukluklar var ise ameliyat yapılmalıdır. Normalde 2,3 hafta antibiyotik ve diğer medikal tedavilerin kullanılması gerekir. En ay 2 ay takipten sonra tomografi çekilmeli ameliyat ona göre düşünülmelidir. Endoskobik sinus cerrahisi dediğimiz ameliyatın başarı oranı %80-95 civarındadır.
Polenlere karşı alerjisi olanların sabah saatlerinde dışarı çıkmaması, ev tozu alerjisi var ise evi nemden korumaları, halı gibi toz tutan eşyaları kaldırmaları, banyodan sonra saçların kurutulması gerekir

Burun Kanaması
Burun kanaması travma, aspirin gibi kanı sulandırıcı madde kullanma, burun karıştırma, enfeksiyonlar, damarsal anomaliler ve kan hastalıkları gibi çok çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.
Burun kanaması küçük çocuklarda sıklıkla ön kısımdan, yaşlılarda ön veya arka kısımdan kanama olur. Önden kanamalarda burun ön kısmının 5 dk parmakla sıkı şekilde sıkılması genellikle kanamayı durdurur. Kanama durmaz ise birkaç defa tekrarlanır yine devam ederse hastaneye gidilir. Kanama sırasında başın arkaya yatırılmasının faydası yoktur aksine kan boğaza kaçacağı için başı öne eğmek gerekir.
Burun kanamasında hayati risk bulunur mu?
Ön kanamalarda sıklıkla basit tedavilerle veya yakma ile durur. Arka kanamalarda daha yaşlılarda ve sıklıkla yüksek tansiyon olduğundan riskli olabilir ve tedavi edilmesi gerekir.
Her burun kanamasında acile veya doktora gitmeli miyiz?
Burun Kanaması basit tampon ve tedaviler ile durmuyor ise doktor gidilmesi gerekir
